OSD Dogs

Agenda

Nieuwe speurcursus
Zie nieuws


Oefendagen
15 mei gaat niet door.

USB stick
Iedere cursist heeft aan het einde van de Basiscursus een usb stick gekregen. Als je de nieuwste foto's wilt hebben, neem de usb stick dan mee naar de cursus. Wij zetten er dan de nieuwe foto's op.

Materialen voor het speuren

Bij Barbondog zijn materialen voor het speuren en detectie te koop.
Kijk op www. barbondog.com
Ook bij de OSD zijn deze producten te bestellen.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

Aanvang Nieuwe cursus
In september starten wij onze nieuwe speurcursussen. De data worden omstreeks juni bekend gemaakt.
Schrijf ruim van tevoren in, daar de cursusplaatsen beperkt zijn.

 

Oefendagen
De oefendagen kunnen vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan.
Veiligheid staat voorop. Misschien dat er in juni een mogelijkheid is om alsnog een oefendag te realiseren.

Oefendag 19 oktober 2019

Op deze oefendag hebben we het revieren, puinzoeken en detectie geoefend. De geleiders en hun honden waren super gemotiveerd om aan de oefeningen deel te nemen. Gelukkig hadden we het weer mee en was er alleen aan het begin van de dag wat regen. We zijn begonnen met het revieren. Voor een aantal honden en hun geleiders bekend maar voor sommigen nog onbekend. Voor de honden die deze oefening nog nooit gedaan hadden, werd de oefening rustig aan opgebouwd. Toen de geleiders en hun honden met deze oefening wat bekend waren, zijn we gaan oefenen op het puin. Eerst een speeltje op het puin zoeken en daarna op zoek naar de baas die ergens bij het puin verstopt lag. Voor de honden en hun geleiders een spannende activiteit. De honden die al bekend waren met deze oefeningen moesten op zoek naar een slachtoffer in het puin. Samen met hun baas moesten ze het puin op en zoeken waar er in - en bij het puin een menselijke geur te vinden was. Ze deden het allemaal prima!
Na deze oefening hebben we nog wat detectie-oefeningen gedaan. Toen was het tijd om te gaan eten. De honden lagen voldaan in de auto en de baasjes genoten van een heerlijke lunch. Daarna was er de uitreiking van de certificaten en wat lekkers voor de hond.
Daarna naar huis om voldaan uit te rusten van deze heerlijke dag.

DSCF0088                  DSCF0060  

SAM 0030                   DSCF0057

Oefendag 07 september 2019

Deze keer hebben we de oefendag gehouden in het Amsterdamse Bos. We hadden gelukkig redelijk droog weer met af en toe een paar spetters. Om 10.00u. zijn we gestart met een kop koffie en uitleg over de dag.
Daarna speuren met alle honden. Iedereen deed mee van beginners tot praktijkspeurders.
Daarna een lunch en even uitrusten.
Na de lunch zijn we gestart met gehoorzaamheidsoefeningen en behendigheid. De honden hadden het prima naar hun zin, want ook apporteren was een van de onderdelen. Spelen met de baas is natuurlijk geweldig. Frisbee halen, ring apporteren vanuit de bosjes enz. Natuurlijk valt er altijd iets lekkers mee te verdienen.
Naast al deze oefeningen was er ook nog de detectie. Voor de een nieuw en voor de ander weer een oefening die nieuwe mogelijkheden biedt. Als laatste persoonrevieren, Op zoek naar de baas of een ander persoon die zich verstopt heeft.
De dag hebben we afgesloten met een groepsfoto, een certificaat en wat lekkers voor de hond.
Natuurlijk niet te vergeten een bedankje voor al onze instructeurs en vrijwillirgers die zich op deze dag zo ingezet hebben. Zonder hen kunnen we geen oefendagen houden.
Daarna voldaan naar huis , waarbij alle baasjes, instructeurs en vrijwilligers kunnen terugkijken op een fijne dag met de honden.

DSCF0178

Theorie-examen 08 juni 2019

Met de theorie-examens hebben we alle cursussen weer afgesloten. Alle cursisten die examen hebben gedaan zijn geslaagd. Van Harte Gefeliciteerd!
Twee cursisten hebben zowel praktijk examen gedaan en daarnaast ook een stukje theorie-examen. 
Het gaat hier om de cursus Praktijk 2, Module 2. Een pittig praktijk examen door de woonwijk heen.
Ondanks de harde wind hebben de geleiders en hun honden een prima resultaat behaald om trots op te zijn.
Een geweldige prestatie! Ad en Ed van Harte gefeliciteerd!
Wij wensen iedereen een hele fijne vakantie toe en tot binnenkort bij de nieuwe cursus.

Karin en Onno

08 juni 2019 examen 1708 juni 2019 examen 13 08 juni 2019 examen 9
08 juni 2019 examen 708 juni 2019 examen 6 08 juni 2019 examen 2

 

Praktijkexamen mei 2019

Afgelopen woensdag 22 mei en op zaterdag 25 mei zijn er praktijkexamens speuren geweest.
Allen zijn geslaagd. Hartelijk Gefeliciteerd met jullie welverdiende certificaat!

Karin en Onno

22 mei 2019 2 22 mei 2019 12 25 mei 2019 4

25 mei 2019 6 25 mei 2019 9 06 apr 2019 15

15 apr 2019 1 25 mei 2019 15

Oefendag 20 april 2019

Een oefendag op het puin met schitterend weer. Wel warm voor de honden en hun geleiders, dus moesten we tussendoor drinkpauzes houden. De honden en hun geleiders hebben prima resultaten behaald. De ervaren honden gingen hoog op het puin op zoek naar het slachtoffer en dat is ze prima gelukt. De onervaren honden leerden eerst om over het puin te lopen en daarna revieren op zoek naar hun eigen baas. Het was natuurlijk een feest, als de baas gevonden was. Daarna kwam het echte werk. Zoeken op lage puinhopen naar het slachtoffer (eigen geleider). De honden en hun geleiders boekten een prima resultaat en we sloten de dag af met een certificaat en wat lekkers voor hond. Dit was zeker verdiend.
We hebben een geslaagde en leerzame dag om op terug te kijken. De foto's geven een korte impressie van deze geweldige oefendag op het puin.

    SAM 0006                 

Oefendag 23 februari 2019

Deze oefendag was een dag waarbij het neuswerk een belangrijke rol speelde. Op deze oefendag is er vooral de nadruk gelegd op detectie, revieren en speuren. Daarnaast waren er nog behendigheidsoefeningen en gehoorzaamheidsoefeningen. In de ochtend hebben we speur- en zoekwerk op het veld gedaan. Als laatste revieren, waarbij de honden een persoon moesten zoeken. Daarna lunch en op weg naar de speurvelden. Het was een dag vol met nieuwe ervaringen voor hond en baas. Het weer was heerlijk en met z'n allen kijken we terug op een gezellige dag.

                                                   20190223 110501 1

 

Oefendag 13 oktober 2018
Afgelopen zaterdag 13 oktober was er een oefendag op het puin. Voor zowel de beginnende honden en de gevorderde honden waren er activiteiten. De beginnende honden leerden hoe ze over het puin moesten lopen en zij leerden rivieren op zoek naar het slachtoffer die zich verstopt had. De gevorderde honden moesten over hoge bergen puin heen op zoek naar het slachtoffer die zich ergens op het puin verstopt had. Het viel voor de hond en geleider soms niet mee om over de stenen te lopen maar het is ze gelukt. Ook hebben ze het rivieren geoefend op grote afstand. Na afloop zijn de certificaten uitgedeeld en een versnapering voor de honden. Als afsluiting nog een mooie foto voor de zandwagen van Vrijbloed. We willen Vrijbloed bedanken voor al hun medewerking tijdens deze oefendag. We kijken terug op een leerzame, gezellige dag en een volgende oefendag met al onze hondengeleiders met hun honden, die allen op deze oefendag een geweldige prestatie hebben geleverd.

IMG 0674

 

Oefendag 1 september 2018

Deze oefendag stond in het teken van speuren, behendigheid, appel, spel en het opzoeken van personen. We zijn gestart met het speuren. De cursisten van de basiscursus hebben een spoor uitgelopen buiten het veld en de gevorderden met de cursisten van de praktijkcursus zijn gaan oefenen met een fietsspoor. Daarna was er gelegenheid om behendigheidsoefeningen op het veld te doen met de diverse toestellen die wij geplaatst hadden. Voor sommige geleiders met hun hond een hele uitdaging. Spel was er in de vorm van het opzoeken van tennisballen die het apparaat wegschoot en de bellenblaas. Daarnaast konden de honden nog staven opzoeken met een nummer. Als deze bij de baas werden gebracht, dan leverde dat een hoeveelheid brokjes op. Ook kon men appel lopen met de honden. Een belangrijke oefening die bij het speuren zeker niet onbelangrijk is. Als laatste konden de honden personen opzoeken die verstopt zaten in een van de tenten of elders op het veld. Het was een gezellige dag en moe en voldaan zijn geleider en hond na het in ontvangst nemen van een deelnemerscertificaat met wat lekkers voor de hond naar huis gegaan.

oefendag 1 sept 18 4 oefendag 1 sept 18 1

oefendag 1 sept 18 2 oefendag 1 sept 18 3

oefendag 1 sept 18 5  oefendag 1 sept 18 7

oefendag 1 sept 18 6 SAM 0042

 

Geslaagden 12 juni 2018

  Op dinsdag 12 juni zijn, nadat zij al eerder een geweldige prestatie geleverd
  haddenen met honden, geslaagd voor het  theorie-examen:
  Gevorderden 1 Suzanne met Vaya
   Praktijk 1 Ed met Gijs
   Praktijk 1 Ad met Fee

12 juni 2018 1

Hartelijk Gefeliciteerd met deze geweldige prestatie! 

 

Oefendag 21 april 2018

We kunnen terugkijken op een geslaagde dag. De honden hebben gespeurd op het veld. Sommige honden moesten een lang spoor uitlopen. Dat viel niet altijd mee. Er stond best wat wind en de temperatuur was ook best aan de hoge kant. Toch zijn alle sporen goed uitgelopen en de spoorleggers hadden dan ook mooie sporen voor de honden weggelegd.

Speuren 53 Speuren 50 Speuren 68

Na het speuren zijn we teruggegaan naar de trainingslocatie in Velsen. Daar zijn we gaan sorteren en gestart met appel en behendigheid. De honden genoten van de oefeningen op de toestellen en het opzoeken van de tennisballen die vanuit de ballenwerper geschoten werden. Het sorteren is ook altijd een uitdaging voor hond en geleider. Want waar in welke bus zit nou toch het voorwerp met de juiste menselijke lucht die hond moet hebben.

                               sorteren 2 sorteren 6

                               behendigheid en appel 7behendigheid en appel 19

Na het appel en de behendigheid hebben we met Dex nog een Demo gegeven en hebben we nog wat bijtoefeningen gedaan. Als men wilde konden de cursisten ervaren hoe het is als de hond op de mouw inbijt. 

 demo bijtoefening 13demo bijtoefening 7bijtoefening 3

Bij de laatste oefening zijn we gaan revieren. De honden moesten zelfstandig een persoon opzoeken die zich ergens verstopt had. Het is natuurlijk een feest als de baas of een andere persoon gevonden is. Voor sommige honden was dit nieuw maar met wat hulp ging het prima!
Daarna hebben we deze oefendag samen afgesloten. Het was een leerzame, gezellige dag!

revieren 20revieren 23afsluiting van de dag

 

Voorjaarscursus maart 2018

De nieuwe cursus is weer begonnen en de theorie betreffende het speuren is weer achter de rug. We zijn afgelopen zaterdag 10 maart weer met de honden op pad gegaan. Ze hadden er allemaal weer veel zin in. Sommige honden hadden een tijdje niet gespeurd, dus we kozen ervoor om bij deze eerste speurles de sporen op eigen lucht met de honden uit te lopen. Ook rekening houden met de ondergrond. Deze moest natuurlijk niet al te moeilijk zijn. Dat ging goed! Later zijn we met de auto's naar een andere locatie gereden. Daar was de ondergrond meer verhard en er staan meer gebouwen. Er stond best een behoorlijk windje en dan wordt het voor de honden tussen gebouwen door speuren en met een meer verharde ondergrond wat moeilijker. De honden moesten zeker meer moeite ervoor doen om het spoor te volgen.
Volgende speurles gaan we sorteren, met voorwerpen oefenen en speuren met een buddy.

Met de cursisten die alle cursussen met succes gevolgd hebben, zijn we in het industrieterrein gaan speuren. We hebben voor elkaar de sporen uitgelopen. Soms hadden de honden het even moeilijk om het juiste spoor te vinden, vanwege de vele verleidingssporen die er toch al lagen en de draaiwind die om de gebouwen gierde. Uiteindelijk is het allemaal gelukt en volgende week gaan we richting de parkeerplaatsen waar veel mensen komen en dus nog meer verleidingssporen liggen.

     10 mrt 18 2       10 mrt 18 3         

    10 mrt 18 10      10 mrt 18 14

 

 Oefendag, zaterdag 17 februari 2018

Het was supermooi weer op deze oefendag. Jammer genoeg begon de dag met wat problemen bij de toegangsweg van de bunker. Er stond plotseling een hek dat er een paar dagen geleden niet was. We moesten dus de auto op de parkeerplaats laten staan en konden niet dicht bij de bunker komen. Het werd dus sjouwen met de spullen naar beneden toe. Gelukkig maakten vele handen licht werk.     

Eerst samen genoten van een kop koffie met heerlijke soesjes die een van onze geleiders had meegebracht. Daarna met de honden aan de slag in de bunker. De verrassing voor alle hondengeleiders was, dat ze in het donker in de bunker op zoek moesten gaan met de hond naar een persoon die zich daar verstopt had. Om hen wat te ondersteunen bij deze zoektocht had iedereen een klein zaklampje gekregen. De honden en hun geleiders hebben prima werk verricht en hebben allen hun doel bereikt n.l. het vinden van de verstopte persoon.
Sommige hebben deze oefening 2X gedaan; een keer in het donker en een keer met licht. Tijdens het wachten buiten de bunker konden de honden met hun geleiders zich vermaken met frisbees, ringwerpen en met een balautomaat. Deze balautomaat beloont de honden met een voertje, als ze de bal in de automaat terugdoen.

Na de oefeningen in de bunker gingen we op weg naar het terrein om daar te gaan speuren naar personen die zich op het terrein of daarbuiten verstopt hadden. Voordat we gingen speuren hebben we eerst genoten van een broodmaaltijd met koffie en thee. Daarna gingen we aan de slag. De spoorlegger had een doekje met zijn geur in een potje achter gelaten en gooide onderweg op zijn spoor nog twee voorwerpen weg. Een van de geleiders keek hoe de spoorlegger ongeveer liep. Deze geleider was dan buddy voor de geleider die het spoor ging uitlopen. En zo wisselden we steeds. Sommige geleiders liepen sporen uit buiten het terrein. Deze sporen hadden veel verleidingssporen door fietsers, wandelaars e.d.. De sporen liepen over verharde voetpaden, bospaden en de weg. Op het terrein waren heuvels en dalen. Zowel de geleiders als de honden hebben genoten van het speuren.
De geleiders verdienden dan ook na afloop een mooi certificaat en de honden een lekkere versnapering. Ook alle mensen die ons ondersteunden bij deze oefeningen kregen een lekkernij.
Wij en onze honden hebben allemaal genoten van deze leerzame en gezellige oefendag.
Als laatste willen we de beheerders van het terrein bedanken dat we gebruik mochten maken van deze locaties.

  DSCF0008 DSCF0050

 

DSCF0074

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afronding cursussen najaar  2017
Alle cursussen zijn in dit najaar weer met succes afgerond. Er is veel vooruitgang in het speuren gemaakt.
Sommige geleiders hebben theorie-examen gedaan en zijn geslaagd. Proficiat!!!

20 dec 2017 6

 
Oefendag 4 november 2017
In het Amsterdamse bos hebben wij op zaterdag 4 november een oefendag gehouden. Er zijn oefeningen gedaan op het gebied van gehoorzaamheid, behendigheid, sorteren, persoon zoeken en speuren. Bij de gehoorzaamheidsoefeningen konden de honden volgen langs en om de pionnen. Afliggen, zitten en blijven was ook een onderdeel van de gehoorzaamheidstraining. Deze oefeningen moeten de honden beheersen, omdat ze belangrijk zijn om de hond goed te leren speuren en sorteren.
nov 2017 5Op het gebied van de behendigheid kon men sla-om lopen, apporteren, door de tunnel gaan, hoogte sprong doen enz.De honden en hun geleiders hadden er veel plezier in en de honden wilden sommige onderdelen steeds herhalen. 

 

Na de gehoorzaamheids- en behendigheidsoefeningen zijn we gaan sorteren. Dat ging prima. De honden zoeken dan naar een voorwerp met menselijke lucht. 
Nov 2017 37   Nov 2017 28   Nov 2017 7 1                                              
Nov 2017 17
Bij het persoonrevieren moesten de honden op zoek naar hun eigen baas of naar een vreemd persoon die zich op het terrein verstopt had. Voor de meeste honden was het niet zo moeilijk maar sommige honden moesten er wat meer moeite voor doen. Degene die ze moesten zoeken had zich dan wel heel goed verstopt bijv. in een aanhanger of caravan. De honden waren heel enthousiast en kregen dan ook een mooie beloning, als zij de oefening voltooid hadden.
Als laatste zijn we gaan speuren. Sommige geleiders hebben voor hun hond zelf een spoor uitgelopen en anderen hadden een buddy die voor hen het spoor uitliep.
Nov 2017 16  De sporen hadden verschillende ondergronden. Het was voor de honden een hele nieuwe omgeving en dat maakte het extra moeilijk. 
Er zijn veel verleidingssporen aanwezig, daar er in de omgeving veel kantoren zijn en andere activiteiten waar mensen aan deelnemen. De honden met hun geleiders hebben goed hun best gedaan en kregen hiervoor dan ook een beloning in de vorm van een speeltje, een lekkernij en een certificaat van deelname. 
Wij kijken met veel plezier op deze oefendag terug!

 
Eerste cursusdag najaar 2017
Afgelopen zaterdag 9 september zijn we gestart met de najaarscursussen. Deze eerste cursusdag vond plaats op het trainingsterrein in Velsen-Noord. Iedereen kreeg de gelegenheid om op het veld diverse oefeningen te doen met de hond o.a. sorteren, het opzoeken van van grote en kleine voorwerpen, àppel, springen over een schutting en een kuil, lopen over de wip,gaan over een lage en hoge catwalk. We zijn gestart met een kop koffie en zijn daarna met de honden aan het werk gegaan. Het was een succesvolle ochtend. Zowel de geleiders als de honden hebben genoten.
 20170909 114617
 
Theorie-examen voorjaar 2017.
17 juni 2017 was het weer zover. De theoriexamens voor de verschillende disciplines.
Met volle overgave en soms bedenkelijke gezichten is met goed gevolg examen gedaan door de deelnemende cursisten.
Met dit goede resultaat van de theorie en de progressie met het daadwerkelijke veldwerk, kon een diploma behaald worden.
Allen gefeliciteerd met deze mooie resultaten. Karin en Onno

 SAM 2784 1

Oefendag 24 juni 2017.
Zaterdagmorgen 24 juni 2017 was een koele en bewolkte dag. Verzamelen bij de duinen van Zandvoort.
Het thema van de dag was"Het opzoeken van personen". 
De dag bestond uit twee delen.
Het opzoeken van een persoon in een echte WO II bunker als eerste. Daarvoor was toestemming gekregen om de bunker te gebruiken.
Dit was een mooie ervaring om met de hond een geheel vreemde omgeving binnen te gaan en als team
de klus te klaren. Het is toch niet alledaags om een schemerige en vochtige bunker betreden en daar als team je werk te doen.
Het tweede gedeelte was op het bosrijke clubterrein van de hondenvereniging Zuiderhout. 
Dat was ook weer een aparte ervaring, om een persoon te vinden in het heuvelachtige terrein met veel begroeiïng en de hoogte verschillen.
Omdat het terrein zo ruig is en we het de teams niet altijd te makkelijk hebben gemaakt,
werd er best wat gevraagd van het doorzettingsvermogen en de conditie van de teams.
De teams hebben hun uiterste best gedaan.
Al met al was het een geslaagde dag en een mooie afsluiting van het voorjaarsseizoen 2017.
SAM 2779 1SAM 2756 1SAM 2729 1 SAM 2695 1

Oefendag 22 oktober 2016.
Speuren en puinzoeken 22 oktober 2016 Vandaag zijn we wezen speuren op de grasvelden.
De honden hebben het allemaal prima gedaan. We hadden dan ook goed weer.

De honden uit de Basiscursus hebben korte spoortjes met bochtjes gelopen. Daarnaast hebben ze ook afwisselend op verharde ondergrond en gras gespeurd. De jonge honden en hun geleiders hebben prima vorderingen gemaakt. De gevorderde honden hebben lange sporen uitgelopen met hun geleiders. Een buddy heeft het spoor neergelegd. Goede resultaten en leerzaam voor zowel de buddy's, geleiders en de honden in een nieuwe omgeving. In de middag zijn we naar de puinlocatie gegaan. Voor de jonge honden weer een hele nieuwe ervaring. Zo ook voor hun baasjes. Ze moesten hun baasje zoeken die met het speeltje van de hond weggekropen waren. De honden vonden het spannend en hebben genoten van het zoekspel. De honden met wat meer ervaring waren natuurlijk ook van de partij. Ze moesten de slachtoffers opzoeken die in of op het puin verborgen lagen. Soms wat langer zoeken voor sommige honden maar uiteindelijk zijn alle slachtoffers gevonden. Het was een succesvolle en leerzame dag. Daarnaast willen we de Firma Vrijbloed bedanken voor hun gastvrijheid en dat we weer gebruik mochten maken van hun puinlocatie.
                                                                                                                                                                                                                          
 
 
                                                                           
Theorie-examen 18 juni 2016
Op 18 juni heeft het theorie-examen Speuren voor gevorderden plaatsgevonden.  
Alle cursisten zijn geslaagd met een prachtig resultaat voor zowel het speuren als de theorie. 
Allen van harte gefeliciteerd!
Karin en Onno